SVK2016: Global energimodell på dansk ferieparadis

Øya Samsø er mer enn et dansk ferieparadis med bindingsverkshus, stråtak og god mat. Samsø er lokalsamfunnet som ved å tenke lokalt, strukturelt og folkelig har klart å bli fossilfri, og i tillegg ha overskudd av fornybar energi som leveres på det danske energinett – på 10 år!

Global energimodell i dansk ferieparadis

Øya Samsø er mer enn et dansk ferieparadis med bindingsverkshus, stråtak og god mat. Samsø er lokalsamfunnet som ved å tenke lokalt, strukturelt og folkelig har klart å bli fossilfri, og i tillegg ha overskudd av fornybar energi som leveres på det danske energinett – på sitt 10. år!

Skolelæreren Søren Hermansen, nå direktør ved Samsø Energiakademi, ble 2008 ble kåret til årets klimahelt av Time Magazine og ifølge danske Informasjon bør han vurderes for tittelen som klimaets Che Guevara. Hermansen har stått i spissen for Samsøs imponerende grønne omstilling. I årene forut for omstillingen gikk Søren Hermansen fra dør til dør, fra innbyggermøte til innbyggermøte, for å mobilisere alle lokale krefter for en rask og nødvendig grønn omstilling. Men selv tror han ikke på helter. Det er mange krefter og små krafttak som skal til. -Jeg brænder for at finde det enzym, som skal til, for at få fællesskaber til at virke, sier Hermansen om seg selv.

På Samsø satte de lokale håndverkere seg ned for å finne ut hva som trengtes for at øyas ulike typer hus, fra bindingsverkshus med stråtak til offentlige bygg, skulle bli klimanøytrale eller til og med levere strøm til nettet. Det startet en investeringsbølge hos vanlige folk. De konkurrerte med seg selv om å forbedre både forbruk og produksjon. Samsø kommune har også tatt initiativ til havvindmøller i et samarbeid mellom kommunen, lokale eiere og noen eiere fra fastlands-Danmark. Fra begynnelsen var det kommunen som tok ansvar for drift og vedlikehold av vindmøllene.  

Omleggingen på Samsø var også inspirert av den amerikanske professoren Elinor Ostrom, som i 2009 fikk Nobelprisen i økonomi for sine tanker om forvaltningen av fellesskapets ressurser. I dag besøkes Samsø Energiakademi hvert år av mer enn 5000 politikere, ambassadører, forskere og privatpersoner fra hele verden. De kommer for å lære hvordan et lokalsamfunn kan få til en energiomlegging der det tas hensyn til så vel klima som ressurser og sosial profil. Her er et kort foredrag på engelsk av Søren Hermansen der han forteller om Samsøs erfaringer.

Søren Hermansen kommer til Oslo for å delta på Skandinavisk velferdskonferanse den 14. og 15. november. Der skal han diskutere temaet «Store omstruktureringer i vente – infrastruktur, energi og klima» med blant andre Sean Sweeney, koordinator av Trade Unions for Energy Democracy. Les mer om Skandinavisk Velferdskonferanse her.

 

Tips andre om artikkelen

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


smartedit