Bli med på jakt i selskapsjungelen

Kommersielle selskaper erobrer den norske velferdsstaten, og de har plantet sugerørene godt i fellesskapets kasser. For velferdsstaten utfordrer alle til å bli med på leting etter dine lokale selskaper og deres skatteparadis.

En av de store utfordringene med de kommersielle selskapene er å få oversikt over dem. Både når det gjelder eierskaps- og selskapsstruktur, samt profittuttak, gjenstår det mye gravearbeid.  2006 startet Attac Tromsø skattejakten etter selskap som leverer til kommunen og er organisert i skatteparadis. (les her)For velferdsstaten utfordrer alle kommuneaktivister til å kaste seg inn i en spennende jakt i den store selskapsjungelen. Jo flere som etterspør informasjon og bidrar i gravearbeidet, desto mer informasjon får offentligheten.

Et godt verktøy i denne jakten er nettsiden www.proff.no. Her finner du store mengder informasjon om norske selskaper. Her kan du relativt enkelt søke deg frem til regnskap, eiere, aksjonærer, datterselskaper, morselskap og eiernes ulike roller i norsk næringsliv. Mye av informasjonen om selskapene i dette heftet, er hentet fra denne nettsiden.

Et annet tips er å lese grundig på selskapenes nettsider. Der finnes gjerne oversikt over såkalte underliggende enheter, som gjerne ikke er registrert som egne foretak og dermed ikke fremkommer i oversikter som på proff.no. Ofte kan man også finne mye informasjon gjennom generelle internettsøk eller søk i nyhetsdatabaser.

«Bli med på jakt i den store selskapsjungelen» er hentet fra For velferdsstatens hefte «Private sugerør i fellesskapets kasser» (2010) og er en del av vår Verktøykasse for kommuneaktivister.

 

Eksempel: Organisering og eierskap i private barnehager i Vestfold (original illustrasjon her)
Barnehagene som er framhevet er tilfeldig tatt ut av de om lag 360 barnehager som eies av Trygge Barnehager, også kalt FUS. Ekteparet Aase og Sævareid eier Trygge barnehager gjennom investeringsselskapet Vista holding. De to skattebetingete investeringsselskap som eies av Aase og Sævareid hhv eier også andre selskaper.

Tallene i denne figuren er hentet fra Skattelistene og www.proff .no (1.10.2010.)  Dette eksempelet er ikke enestående. Se Trygge barnehagers profil på proff.no her. Kanskje du finner en barnehage i din kommune…?

 

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.