Siste nytt fra velferdsprofitørene

av | sep 30, 2015 | Privatisering

Velferdsprofitørene - samleside

Det er kun i de tilfeller der enkeltselskap blir direkte omtalt i media at selskapene, med sine kommunikasjonsdirektører og andre direktører, deltar i debatten. Eierne hører vi derimot aldri noe i fra. De er opptatt med nye oppkjøp, nye markeder, samt sine strategier for å stilne motstand og øke sin egen makt og profitt.

Norges rikeste velferdsprofitører, Adolfsen-brødrene, har allerede har investert i barnehager, barnevern, sykehjem, rus m.m. Nå vil de erobre Europas asylmarked. I Finansavisen kunne vi 8. september både lese at eierne av barnehageselskapet FUS/Trygge barnehager, Eli Sævareid og Gunnar Aase, har satset 700 millioner kroner i oljeservicemarkedet, og at Volvat medisinske senter har rigget seg til flere offentlige anbud og fritt brukervalg. Volvat, som eies av internasjonale Capio, er nå etablert i alle helseregioner. Det er nå også endelig Wallenbergeide Aleris ettersom Konkurransetilsynet nylig godkjente Aleris sitt oppkjøp av Teres medical group. Og mens de kommersielle helseselskapene bygger seg opp i Norge, bygger det offentlige ned. Kragerø sykehus kan nå kjøpes på finn.no, og Sensberg sykehus er allerede solgt til kinesiske investorer.

Ellers annonserte Læringsverkstedet under valgkampen at de ønsker å kjøpe «flest mulig» av Stavangers offentlige barnehager. Om dette rasktvoksende barnehagekonsernet skal få en slik gavepakke, avgjøres av det nye byrådet bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet. Eierne til barnehageselskapet Espira, det svenske oppkjøpsfondet EQT, ser derimot ut til å ha gått lei barnehager og skoler, og har annonser at de vil selge Academedia som er Espiras direkte eier. Dette kan trolig forklares med at det i Sverige foregår en hard politisk kamp om regulering av privat profitt i velferden.

Til slutt kan vi melde at Norlandias direktør, Hilde Britt Mellby, anser fagbevegelsen og de ansattes opparbeidede rettigheter som en av de største utfordringene for humankapitalen i Norge, og at Orange helse, som leverer både helsevikarer og private hjemmetjenester, har levert trussel om søksmål til DeFacto for en rapport de har skrevet om selskapet.

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.