Den 24 august publiserte FriFagbevegelse og Fagbladet saken om Åge Villi Krisitansen, en beboer ved det Norlandia-drevne Skoggata bo- og servicesenter i Moss. De fortalte en skremmende historie om hvordan Åge hadde fått larver i sårene sine , og blitt etterlatt for å dø alene. Da saken sprakk i media var det nesten et år siden larvene hadde blitt funnet under bandasjene til Åge. Kommunen visste fortsatt ingenting.
Sykepleieren som hadde gjort den uhyggelige oppdagelsen meldte hendelsen som avvik, men Norlandia sendte aldri avviksmeldingen videre til kommunen. Ikke før FriFagbevegelse kontaktet landdirektør i Norlandia, Riikka Aubert, for å be om en kommentar. Det første hun spurte avisen om var hvem som hadde tippset om saken. Deretter viset hun til taushetsplikten og ville ikke svare på noen spørsmål om pasienten, men forsikret at saken ville bli sendt til Helsetilsynet «i løpet av uken.»
Ambulansepersonalet som ble sendt til Skoggata for å prøve å redde livet til Åge da han fikk et illebefinnende skrev også en avviksmeldning. I den står det at pasienten ble «fratatt sjansen til en vellykket gjenoppliving.» Pleierne ved Skoggata hadde bare drevet hjerte- og lunge-redning i seks minutt for de ga opp. Normalt skal hjerte-lunge-redning pågå til ambulanse ankommer med hjertestarter, men da ambulansepersonalet kom fram til Åge lå han alene på gulvet. Da de koblet til hjertestarter fant de hjerteaktivitet, og de gjenopptok hjerte- og lunge-redding, men livet till den 76 år gamle Åge gikk ikke å redde.
Før sommeren hadde Moss kommune forlenget Norlandias kontrakt om fortsatt drift av Skoggata bo- og servicesenter med et år. Da FriFagbevegelse kontaktet helse- og sosialsjef i kommunen, Gro Gustavsen, for en kommentar om behandlingen av Åge svarte hun at «Moss kommune har tillit til at beboerne får nødvendige og forsvarlige tjenester ved Norlandia Skoggata Bo- og service senter.»
I dagene etter avsløringen ble skandalen fulgt opp av både VG og NRK. SV og Rødt krevde at saken skulle granskes, og Ap advarte mot høyresidens kommersialisering av velferden. Til tross for (eller kanskje på grunn av) valgkamp var det stille fra partiene på høyresiden i denne saken. Både Siv Jensen og Erna Solberg hadde tidligere besøkt det samme omsorgssenteret og skrytt av konkurranseutsetting av eldreomsorg. Nå ønsket de ikke å kommentere saken.
Også Fagforbundets Mette Nord rettet skarp kritikk mot Norlandia. Særlig var hun kritisk til at de prøvde å «skyve ansvaret på de ansatte.» Noen dager senere fortalte Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Moss kommune at det virket som om de ansatte ved Skoggata var «redde for å ta kontakt med forbundet.»
Dagene før valget tok Hadia Tajik, nestleder i Ap, tydelig standpunkt mot kommersielle drift av eldreomsorg i Norge, med Norlandiaskandalen i Moss som eksempel. Politikerne fra Ap, MDG, SV og Rødt i Moss åpnet opp for å bryte avtalen etter valget. I den siste partilederdebatten før valget tok Jonas Gahr Støre opp Norlandiaskandalen i duell mot Siv Jensen, hvor han blant annet fortalte at han selv hadde vært i Moss for å møte sykepleieren som hadde varslet om larvene i sårene til Åge Villi Kristiansen.
Etter valget har sykepleieren som varslet, Ragnhild Ingebretsen, gått ut i media for å fortelle sin historie om hva som skjedde den dagen da hun fant larvene unner bandasjen til Åge og dele sine erfaringer som ansatt i flere kommersielle velferdskonsern.
Samtidig som Stortingsvalget, ble det politisk skifte i Moss, i hovedsak fordi MDG byttet side i politikken. Et av de første tiltakene fra Moss sin nye ordfører, Hanne Tollerud (Ap), ble å lansere en plan for avvikling av kommersiell drift av sykehjem og omsorgsboliger i kommunen. Senest 2019 tar Moss kommune over driften av både Skoggata bo- og servicesenter og Orkerød sykehjem i Moss. Begge drives i dag av Norlandia Care AS. Dersom det påvises kontraktsbrudd fra Norlandias side, vil overtakelsen trolig skje tidligere.
Etter at saken om behandlingen av Åge sprakk i media har andre pårørende og tidligere ansatte rettet kritikk mot Skoggata. Disse episodene er dessverre langt fra enkelthendelser. Listen over skandaler knyttet til Norlandia-drevne sykehjem og eldresentre i Norge og Sverige er lang. Mye tyder på at en felles nevner i alle disse sakene er kutt i bemanning og fagkompetanse for å generere mest mulig profitt til eierne.
Mens Åge Villi Kristiansen bodde på Norlandias bo- og servicesenter i Moss, tok eierne av selskapet ut et ekstraordinært utbytte på 102 millioner kroner. Norlandias eiere Kristian og Roger Adolfsen har bygd opp en formue på oppkjøp og drift av skattefinansierte barnehager, barnevern, asylmottak og eldreomsorg. Ifølge Kapitals liste over landets rikeste er de gode for 2,9 milliarder kroner. Hver. De vil heller ikke beklage situasjonen på Skoggata ovenfor de pårørende, men sender heller ut Norlandia-direktøren.
Utvalgte medieoppslag:
«Norlandia-brødrene vil ikke beklage overfor de pårørende» (Fagbladet 25.09.2017)
«Støre: Forståelig at Norlandia mister kontrakten sin» (Fagbladet 25.09.2017)
«Moss kommune kaster ut privat omsorgsselskap etter avsløringer» (Fagbladet 22.09.2017)
«Moss kommune vil avslutte Norlandiaavtale etter avsløringer» (FriFagbevegelse 22.09.2017)
«Hun fant larver i pasientens sår – Noen ganger våkner jeg på nettene og ser larvene» (NRK 22.09.2017)
«Norlandia kastes ut av Moss» (NRK Østfold 22.09.2017)
«Ragnhild fant fluelarvene i Åges sår, hendelsen ble dysset ned» (FriFagbevegelse 21.09.2017)
«Hvor mye er en verdig avslutting på livet verdt?» (Fagbladet 15.09.2017)
«ALS-rammede Berit Tellman må ha respirator for å leve. To ganger er den livsviktige kanylen dratt ut ved uhell. Avviket ble ikke rapportert til kommunen» (Fagbladet 09.09.2017)
«Politikere i Moss åpner for å bryte Norlandiaavtalen. Kommunen kan overta driften» (FriFagbevegelse 08.09.2017)
«Ansatte i Norlandia er redde for å kontakte Fagforeningen» (FriFagbevegelse 08.09.2017)
«Hadia Tajik mener overskudd i kommersiell velferd skal gå til bedre tjenester, ikke til eierne» (Fagbladet 06.09.2017)
«Her er Norlandias versjon av det som skjedde med Åge Villi Kristiansen mens han var i deres omsorg» (Fagbladet 06.09.2017)
«Fylkesmannen i Østfold åpner tilsynssak mot Moss kommune etter Norlandiaskandalen» (Fagbladet 05.09.2017)
«Norlandia skyver ansvaret på de ansatte» (Fagbladet 04.09.2017)
«- Mor lå alene på rommet med store smerter, hun ringte etter ansatte, men ingen kom» (FriFagbevegelse 30.08.2017)
«Larvene i såret til Åge (76) Norlandia meldte ikke fra till kommunen» (VG 30.08.2017)
«NRK Dagsrevyen: Larver i sår» (NRK 30.08.2017)
«Vil ikke svare på hvordan pasient fikk larver i sår» (NRK 30.08.2017)
«Norlandia varslet ikke om levende larver i sår» (NRK 30.08.2017)
«SV-topp om Åge-saken -En åpenbar svikt» (VG 30.08.2017)
«Meldte ikke fra om fluelarver i sår» (Fagbladet 29.08.2017)
«Enstemmig fordømmelse av Norlandia» (Dagsavisen 29.08.2017)
«Erna skrøt av privat omsorgsbolig, men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret» (Fagbladet 25.08.2017)
«- Alvorlig og trist sak som må granskes» (Fagbladet 25.08.2017)
«Åge (76) hadde levende larver i sårene før han døde» (VG 24.08.2017)
«Hadde levende fluelarver i sår» (NRK Østfold 24.08.2017)
«Norlandia sender saken til Helsetilsynet» (FriFagbevegelse 24.08.2017)
«Moss kommune forlenger kontrakten med Norlandia» (FriFagbevegelse 24.08.2017)
«Fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning» (FriFagbevegelse 24.08.2017)
«Åge hadde levende fluelarver i såret før han døde i omsorgsboligen» (FriFagbevegelse 24.08.2017)
«Selskapet driver barnehager og sykehjem, tok ut 102 millioner i utbytte» (VG 07.07.2016)