Nyhetsbrev 10/2017

av | des 6, 2017 | Nyhetsbrev

For velferdsstatens nyhetsbrev 10/2017 inneholder blant annet informasjon hvordan enkeltpersoner blir nektet tilgang til WTO-toppmøtet i Argentina, vikarbyrået Orange Helses koblinger til lavskattland og skatteparadis og en kronikk om Espiras overtakelse av barnehager i Trondheim.

 

Innholdsfortegnelse:

  1. Argentina knebler kritiske stemmer på WTO-toppmøte
  2. Debatt: Espira tar over barnehager i Trondheim
  3. Moss tar omsorgstjenester tilbake til offentlig drift
  4. Alvorlige avsløringer om Orange Helse
  5. Oslo tar barnehager tilbake til offentlig drift

 

1. Argentina knebler kritiske stemmer på WTO-toppmøte 

Argentina er vert når Verdens handelsorganisasjon (WTO) holder sitt ministermøte i Buenos Aires 10.-13. desember 2017. Kun dager før toppmøtet starter har mer enn 60 enkeltpersoner fra frivillige organisasjoner blitt nektet tilgang til konferansen. En av dem er leder i Attac Norge, Petter Titland. Han har allerede reist til Sør-Amerika, men hindres nå i å gjøre sitt oppdrag. Her er det sivilsamfunnets ytringsfrihet som knebles. Det globale nettverket Our World Is Not For Sale krever at Argentina omgjør sin beslutning og oppfyller sine internasjonale forpliktelser, ellers må ministermøtet flyttes til et annet land. I Norge er det gjort mange henvendelser til regjeringen og Utenriksdepartementet for at de skal rydde opp. Les mer her.

 

2. Debatt: Espira tar over barnehager i Trondheim

Ingen norske barnehagebarn blir plassert på en øy i den engelske kanal. Det blir kun pengene som egentlig var ment å sikre dem en god start i livet, skriver Annika Sander i denne kronikken, som handler om at Espira er i ferd med å ta over driften av barnehager i Trondheim. Espira eies av det svenske konsernet AcadeMedia, som inntil nylig var deleid av oppkjøpsfondet EQT.

At eierskapet i Espira gjennom dette fondet har hatt tilknytning til skatteparadis, anerkjennes ikke av Jens Schei Hansen, kommunikasjonsdirektør i Espira, som mener at «Norsk barnehagepolitikk er en suksess». I et tilsvar spør Sander om Schei Hansen kan garantere at ikke noe av salgsverdien på over 725 millioner svenske kroner gikk til skatteparadis da EQT solgte seg ut tidligere i år. Dette har Espira foreløpig valgt å ikke svare på. Les hele debatten her.

 

3. Moss tar omsorgstjenester tilbake til offentlig drift 

Det nye styringsflertallet i Moss (AP, SV, MDG med støtte fra Rødt), som kom i stand etter at MDG ikke lengre ville støtte det borgerlige styret, tar de to konkurranseutsatte sykehjemmene i kommunen tilbake til offentlig drift. – Vi vil sikre at pengene våre faktisk går til helse og omsorg og ikke til store konsern, uttalte Hanne Tollerud (Ap), som nå er valgt til ordfører, til frifagbevegelse tidligere i høst. Det har vært mye kontrovers rundt disse sykehjemmene, som begge drives av Norlandia. (Les For velferdsstatens oppsummering om Norlandia-skandalene i Moss her.) De rødgrønne styringspartiene vurderer også å avslutte ordningen med kommersielle leverandører av hjemmetjenester, såkalt fritt brukervalg.

I forbindelse med høstens budsjettarbeid har det vært stor diskusjon i kommunen rundt kostnadene ved kommunal overtakelse av sykehjem og hjemmetjenester. Rådmannen gikk først ut med en helårseffekt på 12,6 millioner, men dette ble så nedjustert til 5,6 millioner (Moss avis 21.11.2017). Det er verdt å minne om tilsvarende diskusjon i Bergen i forkant av rekommunaliseringen av sykehjemmene Søreide og Odinsvei. Høyresiden med støtte fra NHO Service mente det ville koste 11 millioner, kommunen selv beregnet merkostnadene til 3,5 millioner, mens etter åtte måneders drift skrev NRK at rekommunaliseringen av Odinsvei ikke har medført økte kostnader, mens Søreide har brukt 4,7 millioner mindre enn ventet.

 

4. Alvorlige avsløringer om Orange Helse 

I kjølvannet av de store avsløringene om Paradise Papers har det norske bemanningsbyrået Orange Helse dukket opp. De siste ti årene har over 200 norske kommuner hatt avtale med selskapet, som tilsammen har fakturert det offentlige Norge for over en milliard kroner. I artikkelen Helsemilliarden kunne Aftenposten avsløre hvordan Orange Helse i løpet av denne tiden har organisert virksomheten i lavskattlandet Litauen og hatt transaksjoner gjennom skatteparadis som Malta. I saken males et bilde av en komplisert selskapsstruktur som hele tiden blir omorganisert, sannsynligvis for å gjøre det vanskeligere for offentlige myndigheter å følge pengene.

Som om dette ikke var nok, så har Fagbladet og FriFagbevegelse avdekket meget kritikkverdige forhold for de ansatte. Sykepleierne som arbeidet som vikarer, forteller om dårlige lønnsvilkår og hvordan de har blitt satt i gjeld til selskapet. Sykepleierne kommer i hovedsak fra Øst-Europa. Etter avsløringene har et litauisk regjeringsparti kalt Orange Helse, den norske ambassaden og Sara Bell, leder for Fagforbundet i Bergen, inn til høring i parlamentet.

Midt i denne Orange-suppen står gründer og velferdsprofitør Nils Kristian Paulsen. Han ønsker ikke å beklage noe av det som er blitt avdekket, men forsikrer at «ingen av de ansatte har fått utbetalt mindre enn 88 kroner pr. time». Han selv hadde en ligningsformue på 129 millioner i fjor. Når det kommer til transaksjonene gjennom skatteparadis så er de, ifølge Paulsen, et resultat av «gode ideer» som det «ikke har blitt noe av». Les mer om skandalen her.

 

5. Oslo tar barnehager tilbake til offentlig drift 

Det rødgrønne byrådet i Oslo har startet prosessen med å ta de sju barnehagene som i dag drives på anbud, tilbake til offentlig drift. Les mer på Ivar Johansens hjemmeside her.

I 2012 begynte Oslo kommune å konkurranseutsette barnehager, trolig for første gang i Norge. Så vidt For velferdsstaten kjenner til, er det kun Oslo som har satt barnehagedrift på anbud. Den første, Sørenga, var en nybygget barnehage og konkurranseutsettingen av driften gikk stille for seg. Men da det borgerlige byrådet samme år startet prosessen med å konkurranseutsette eksisterende barnehager, ble det skikkelig bråk. Verken foreldre eller ansatte ønsket konkurranseutsetting. Les bakgrunn her.

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.