3. Velferdsprofitørdebatten – Velkjente hersketeknikker
«Private velferdsleverandører fortjener ikke den hetskampanjen ytre venstre har satt i gang.», skrev Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i innlegget «Velferdsdebattprofitørene», Aftenposten 29.01.20. Røe Isaksen bruker samme fortelling som Høyrepartiene, den markedsliberalistiske tankesmia Civita, Spekter og NHO Service, brukte mye krefter på å spre før kommunevalget 2019. Målet er å redusere et bredt og folkelig forsvar for velferdsstaten, ved å konstruere en virkelighet der den nordiske velferdsmodellen tilhører det de kaller «ytre venstre». Dette tenderer til historieforfalskning. Det er ingen tradisjon i Norge for å la markedskonkurranse og fortjenestemotiv råde i velferden.
Rødts leder Bjørnar Moxnes understreker dette i sitt svarinnlegg, 31.01.20, der han også skriver: «Fremtidens Norge trenger både ny teknologi og nye arbeidsplasser. Problemet er at Høyres kamp for å flytte offentlig velferd over til private investorer ikke skaper én ny arbeidsplass. Det er utvilsomt verdifullt arbeid som gjøres i barnehager og barnevern, men det egner seg ikke som butikk eller industri. En bærekraftig næringspolitikk må evne å se forskjell på dem som skaper nye verdier, og dem som profitterer på det som allerede er skapt.»
Forfatter av boken «Velferdsprofitørene», For Velferdsstatens Linn Herning, skriver i en svarreplikk 04.02.20 at: «Det lover ikke godt for debatten fremover når nyslått arbeids- og sosialminister, Torbjørn Røe Isaksen (H), stempler all politikk til venstre for seg selv som ytterste venstre.» Herning khjskriver: «Kritikk av kommersialisering av velferden og åpningen for profittsøkende aktører i skattefinansierte velferdstjenester starter omtrent én millimeter til venstre for Isaksen i det politiske landskapet. Hans eget parti forsvarer fortsatt et forbud mot privat profitt fra skoler som mottar statsstøtte. Et forbud som Isaksen selv skjerpet inn i sin tid som Kunnskapsminister.»
Hele replikken kan leses her. |