1. Velferdsmiks utfordrer smittevernet
Svensk eldreomsorg er særlig hardt rammet under koronaepidemien. Nå pågår en svensk debatt om hvilke konsekvenser kommersialisering, markedsretting og innsparing har for smittevernet. Eldreomsorgens lave status åpner for smitten, konkluderte tre svenske forskere fra Stockholms Universitet.
Mange spørsmål er ubesvart, men forskere som har fulgt eldreomsorgen tett, mener at ressursknappheten har bidratt til det sørgelige omfanget smitten har fått blant de skrøpeligste eldre. Fagorganisasjoner i Sverige peker på press på lønns- og arbeidsvilkår og fragmentering. Lars Lindberg, tidligere sjef med mange års erfaring i hjemmetjenesten i Stockholm, har uttalt til Aktuellt: «Jeg kan ikke helt forstå overraskelsen over at det sprer seg. Vi har så dårlig utdannet personale uten smittevernutstyr, som dessuten er timeansatte. De har ingen sykelønn, de kan ikke være hjemme om de hoster, da har de ikke råd til å betale husleien.» Forskerne ser paralleller i flere europeiske land, også Norge.
Problemene i svensk eldreomsorg var dokumentert lenge før korona-epidemien. Den norske regjeringen vil likevel i regjeringserklæringen Granavolden-plattformen, innføre svensk modell for norsk eldreomsorg. Med de erfaringene Sverige nå gjør seg, fremstår den norske regjeringens politikk som mer uklok enn noen gang. Dette skrev For velferdsstatens Cathrine S. Amundsen om i Agenda Magasin og en versjon av artikkelen kan leses her.
|