Bok: Offentlig drift av tjenester

Over flere tiår har Fagforbundet jobbet systematisk med politiske prosesser og lokalt endringsarbeid, og internasjonalt sammen med den globale fagbevegelse gjennom Public Service International (PSI) for å drifte offentlig finansierte tjenester i offentlige egenregi.

Boka «The future is public» inneholder eksempler fra hele verden der byer og land har tatt tjenester tilbake i offentlig regi. Det er vann i Paris, renovasjon i Afrika, eksempler fra Filippinene og Malaysia, Canada, Storbritannia og om gjenoppbygging av offentlig sektor i Chile.  Den er nå lansert og tilgjengelig på nett. Boka er utgitt av Transnational Institute (TNI) i samarbeid med fagforbund over hele verden.

Første avsnitt, selve åpningen av den internasjonale boka, omtaler kommuner på Hedmarken og i Solør. En suksesshistorie fra syv kommuner: Ringsaker, Hamar, Stange og Løten der renovasjon styres av det interkommunale selskapet Sirkula IKS og kommunene Solør, Åsnes og Grue. Kommunene overtok søppelkjøringa selv. Nå ser hele verden til Hedmarken og Kragerø. «Det er skikkelig kult at hele verden legger merke til jobben vi gjorde her», sier Anders Kollmar-Dæhlin i Fagforbundet Innlandet til Frifagbevegelse (22.5.20) da boka ble lansert.

Renovasjonstjenesten i Norge har gjennomgått store endringer etter  Veireno og RenoNorden-konkursene høsten 2017. Den rammet 140 kommuner der selskapet hentet avfall fra innbyggerne. Ute i kommunene argumenterte og forklarte lokale tillitsvalgte overfor politikerne. Noen kommuner gjorde midlertidige avtaler med andre private aktører, andre tok tjenesten umiddelbart i egenregi. Etter hvert som avtaler utløp, ble renovatørene kommunalt ansatte i kommune etter kommune. 120 har tatt tilbake tjenesten.

Skrevet av Helene Bank, fungerende daglig leder i For velferdsstaten

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.