Kronikk: Kokt, norsk frosk

av | jun 3, 2021 | Innlegg

Av Linn Herning, daglig leder i For velferdsstaten
Trykt i Klassekampen 1.6.2021

 

Etter å ha lest boka «Det mørke Tyskland – ei reise blant høyreekstreme» sitter jeg med en sterk følelse av å være en kokt, norsk frosk. For det sies at frosker som legges i kaldt vann og kokes sakte tilpasser seg situasjonen til det er for seint.

Astrid Sverresdotter Dypvik leverer her en drivende velskrevet og imponerende kunnskapsrik bok om hvordan Tyskland på to år gikk fra å være et av få europeiske land uten et stort ytre høyreparti, til at Alternative für Deutschland (AfD) ble landets tredje største parti i 2017. Tyskerne trodde de var vaksinert mot høyreekstremisme, men i 2020 definerte myndighetene nettopp høyreekstremisme som en av de største truslene mot nasjonal sikkerhet. Mens man sjokkert leser om politiske drap, bindingene mellom et parti som stiller til valg og direkte antidemokratiske krefter, klassisk rasisme og kvinneforakt i ny språkdrakt, overgangene mellom internett-trolling og teoritunge strategier for samfunnsendring, kan man vanskelig unngå å se hvor mye av dette vi finner igjen i Norge og hvor lite det diskuteres. I motsetning til den tyske, er norsk offentlighet mer tilbøyelig til å danse etter disse kreftenes melodi enn til å ta et politisk oppgjør.

Kokt frosk-følelsen er også personlig. For mens jeg har ropt om velferdsstatens forfall og behovet for en revitalisert klassekamp i møte med ytre høyre, har andre ropt til meg om forfallet i verdikampen. Det nye språket i verdikampene kan være fremmedgjørende for utenforstående, men ikke mer enn fagforeninger som snakker om lønnsoppgjør. Etter mye lytting og lesing har jeg innsett at den strategien jeg har vært tilhenger av i møte med ytre høyre, nemlig at venstresidens utfordring er å få fokuset over på økonomi og sosiale spørsmål, ikke er tilstrekkelig.Bare fordi jeg ikke er direkte rammet, holder det ikke å ta for gitt, slik jeg må innse at jeg gjorde, at verdikampene er vunnet og at det bare er småjusteringen igjen. Det er naivt, kunnskapsløst og uendelig selvsentrert. Omtrent som når friske folk med trygg inntekt tror at klassekamp og kapitalismekritikk er avleggs. Hele venstresiden må forholde seg til at vi kjemper mot to sider av høyresiden samtidig: den økonomisk nyliberale og den kulturelt reaksjonære. Samarbeidet mellom disse er deres styrke. Det er genistreken bak Frps lange liv og grunnlaget for den borgerlige regjeringen.

Dypvik siterer en AfD-kjenner som påpeker at AfD-politikernes komfortsone slutter der realpolitikken begynner. Husk dette neste gang Listhaug prater. Det er et vell av slike poenger i Dypviks bok som burde vært trukket fram. Et annet eksempel er hennes beskrivelser av hvordan AfD og deres inspirasjonskilder i andre land bruker kulturpolitikken strategisk for å endre stemninga i landet og berede grunnen for politisk endring på flere felt. Her siterer hun partiets fremste kulturpolitiker: «For AfD er det tyske kulturlivet en fiende. Der er vi skattebetalarar mot dei som sløser bort penger.»

En norsk parallell er debatten om Sløseriombudsmannen. At det var kunstnerne bak stykket Ways of seeing som først påpekte at Sløseriombudsmannens uthenging og desinformasjon om enkeltkunstnere er en del av ytre høyres strategi for grunnleggende samfunnsendring, er ingen tilfeldighet. Ei heller deres påpekning av at bakmannen her er finansmann og medlem av minipartiet Liberalistene. I Ways of seeing tematiserte de blant annet rasisme som maktstrategi, de finansielle interessene i dette – og hvor lite oppmerksomhet denne tematikken vies i Norge. Også kunsten kan være et krevende språk for utenforstående, men måten disse kunstnerne har blitt møtt på i norsk offentlighet er intet mindre enn en skamplett. Hele rammen for debatten var satt fra ytterste høyre. Det er ikke bare Erna Solberg og NRK som skylder dem en unnskyldning. Det var kokte, bevisstløse frosker over alt – også i denne avisa.

Heldigvis kan mennesker, til forskjell fra frosker gjøre mer for sin egen situasjon enn bare reagere instinktivt. Første skritt mot handling er å analysere situasjonen man befinner seg i. Men fordi det kan være vanskelig å se seg selv utenifra trenger vi lytte til andre og våge se inn i de speilbildene som holdes opp for oss. Nettopp derfor er Dypviks bok så nyttig.

Bla i arkiv

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.