2. Arendalsuka: privatiseringstilhengernes lekegrind
Under årets Arendalsuke hadde Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og kommersielle velferdsselskaper, godt hjulpet av PR- byrået Kruse Larsen, inviterte til mange møter for å fremme privatisering av offentlig finansierte velferdstjenester. Felles for møtene var en stram regi, der få motstemmer fikk komme til orde.
Velferdspromotøren. Velferdstjenesteutvalgets leder, professor Kåre Hagen, deltok i fire av disse møtene. Fredag 20. august oppsummerte journalist Simen Tallaksen i en kommentar i Klassekampen Velferdstjenesteutvalgets leder Kåre Hagens rolle «I Høyresidas ærend» som «hovedattraksjon i NHOs Arendalkampanje», under overskriften «Velferdspromotøren». Tallaksen konkluderte med: «Det blir stadig vanskeligere å slå fast hvor Kåre Hagen slutter og NHO begynner». Tallaksen skriver blant annet om Hagens innlegg for NHO og PBL:
« – Fortjenesten til de private ligger ved og til dels under det du kan finne ved sammenliknbar personlig tjenesteyting. Det har ikke vært noen hjemme alene-fest for velferdsaktører, sa Hagen til applaus fra forsamlingen.
Det finnes bare én veldig stor hake med denne framstillingen: Velferdstjenesteutvalget kom aldri fram til et klart svar på hvor stor avkastningen innen privat velferd er. Til tross for at 30 mennesker gravde i dette i over to år, fikk utvalget store utfordringer med å få innsyn i pengeflyten til de private velferdsselskapene. Utvalget var også delt i spørsmålet om såkalt superprofitt – et begrep som brukes om avkastning utover det man kan forvente av andre investeringer med tilsvarende risiko. Mindretallet anslår at den private velferdssektoren hadde en superprofitt på 1,1 milliarder kroner bare i 2018. Ingenting av dette kom med i versjonen Kåre Hagen la fram i Arendal. I stedet fikk tilhørerne høre at private og offentlige har samarbeidet godt «i hundrevis av år».
Om Velferdstjenesteutvalgets leder sin reaksjon på For velferdsstatens kritikk, skriver Tallaksen at Hagen virket overrasket:
« – Når man konkluderer med at verdens beste velferdsstat fungerer greit, så får man altså bøtte på bøtte med kjeft, sa Hagen.
Lørdag utfordret tenketanken For velferdsstaten Hagen i et innlegg i Klassekampen. I innlegget spør Linn Herning og Cathrine Strindin Amundsen om Hagen ville bruke foredragene på Arendalsuka til å legge fram Velferdsutvalgets funn, eller om han vil fortsette å spre sin egen versjon av utvalgets funn, i tråd med NHOs interesser. Hagen valgte det siste. Han benyttet også Arendalsuka til å beskylde motdebattantene sine for løgn. I et lengre resonnement om Donald Trump, venstresida og begrepet «velferdsprofitører» slo Hagen fast at de sterkeste kritikerne av privat velferd forsøpler debatten.
– Det er en forurensing av den offentlige debatten å karakterisere ærlig økonomisk virksomhet for velferdsprofitører, sa Hagen. Det er harde ord fra en forsker som ønsker å bli oppfattet som en uhildet ekspert.»
For de som vil se Hagens opptreden ligger den her. Hagen starter etter ca 27 minutter. De øvrige møtene er det lenket til her: «Velferdsmiks i helse og omsorg: Hvordan kan private styrke distriktene?», «Ny regulering av barnehager- en ulykke for barna og ansatte eller nødvendige endringer», og «Verdien av private tilbydere».
|