Innlegg: Bendelormøkonomien

Aftenposten 7.6 er opptatt av ord, men ikke systemkritikken i rapporten «Den internasjonale velferdsprofitten og bendelormøkonomien». Vi videreformidler dokumenterte advarsler fra flere land. De internasjonale erfaringene med velferdsprivatisering til kommersielle aktører, er at myndighetene over tid mister kontroll over kvaliteten, arbeidsvilkårene og finansieringen.

USAs president sa i mars 2022: «Når firmaer på Wall Street tar over sykehjem, så har kvaliteten på disse hjemmene sunket og kostnadene gått opp. Dette ender på min vakt.» Det hvite hus skrev at «Det må tas umiddelbar aksjon for å sikre eldres trygghet og at skattebetalernes penger går til tjenestene og ikke i lommene på «predatory owners».

Størst bekymring vekker finansbransjens inntog og kriminelle aktører som i de svenske hjemmetjenestene. Slike eiere øker dramatisk misforholdet mellom profittjag og offentlig finansiering. Skal vi ha en fellesfinansiert velferd må bendelormøkonomien avvikles, ikke mates. Offentlige bevilgninger må nå tjenestene.

Cathrine S. Amundsen, nestleder For velferdsstaten og rapportforfatter

En versjon av dette innlegget stod på trykk i Aftenposten, 07. juni 2023

Bakgrunnen var Aftenpostens lederartikkel 07. juni som beskyldte Fagforbundet og For velferdsstaten for å forsøple offentlig debatt med kronikken «Det grå gullet» i Klassekampen 06. juni 2023.

Fagforbundet svarte også på beskyldningene i Aftenpostens lederartikkel: «Privatisering gjør arbeidslivet uryddig», «Nei, Aftenposten vi driver ikke med forsøpling. Tvert imot

Bla i arkiv

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.