1. For velferdsstaten med ønsker for det nye året
2020 ble et helt spesielt år. Fra før har forskjellene i Norge økt drastisk under denne regjeringens skattekutt, innstramninger i offentlige ytelser og svekking av arbeidsmiljøloven. Under Solberg-regjeringen har både markedsretting og privatisering økt, som varslet i Granavolden-plattformen.
Regjeringens krisehåndtering av pandemien var helt fra starten både kamp mot smittespredning og behandling av krisepakker. Opposisjonen i Stortinget tok raskt grep for at regjeringen ikke skulle erklære unntakstilstand og styre eneveldig. Likevel, krisepakkene har systematisk rammet vanlige arbeidsfolk og mange småbedrifter hardt, mens et lite flertall av eiendomsspekulanter og andre har tjent godt. Slik sett har koronadugnaden blitt en klassekamp.
Solberg-regjeringen har samtidig med sin krisehåndtering tatt stormskritt i å føre vårt samfunn i retning av enda mer privatisering, markedsstyring og sentralisering. Inkludert å legge stadig mer ansvar på kommunene uten medfølgende bevilgninger. Mens Norsk Industri fikk egne ordninger for arbeidsimport med begrenset karantene, stenges småbedrifter og arbeidsledige permitterte rammes.
Det blir mye å rydde opp i etter valget 2021. For velferdsstaten har søkt å bruke dette året til å sette fokus både på krisetiltakenes og regjeringens markedsretting og skjeve fordeling. Vi har også søkt å legge grunnlag for ny politikk for et samfunnsbarnevern og mot konkurransetvang i barnevernet. Vi har gitt innspill til og problematisert endring av finansieringsmodell, bemanningsnorm og tilsyn i barnehagesektoren. Vi har arbeidet med utfordringene for norsk og svensk eldreomsorg. Regjeringen ser til Sverige når den vil privatisere eldreomsorgen, blant annet gjennom brukervalg. Det advarer For velferdsstaten mot. I tillegg har vi belyst konsekvensene av regjeringens gjentatte forsøk på å innføre EUs jernbanepakke 4 i norsk rett, samt hvordan jernbanereformen vil påvirke de ansatte og passasjerene.
Samtidig virker det som om dagens opposisjon er klar for å bryte med den eksisterende markedsliberalismen. Det kan danne grunnlaget for ny politikk etter valget 2021. Slik ser vi lyst på året som kommer. Vi ser fram til tett samarbeid med gode krefter om alternativer til markedstenkning, med tillitsreform som kan gi ansatte i førstelinjene og innbyggerne makt i utvikling av vår felles velferd, og hvordan vi kan få til langsiktig samarbeid med rammer for ideelle aktører, uten ideologisk konkurransetvang.
Fra 1. januar 2021 er Linn Herning tilbake som daglig leder i For velferdsstaten.
Vi ønsker alle en riktig god jul og alt godt for det nye året som kommer.
Linn Herning, Cathrine Strindin Amundsen, Julie-Isabell Løvdal, Elin Skrede og Helene Bank
|