Svarinnlegg: La barnehagemilliardærene ta tapet

NHO tar ikke ballen i sine kommentarer til min kronikk (09.02). Her kommer et siste forsøk på å forklare.

Foreldre har og skal fortsatt ha rett til å søke på den barnehagen de vil. Regjeringens forslag endrer ikke det. Spørsmålet er hvordan barnehagene skal ha lov til å drive og hva fellesskapet skal betale for.

Barnehagemilliardærene har blant annet tjent pengene sine ved å selge barnehageeiendom til utenlandske aktører og overlatt regninga til barnehagene, det vil si felleskapet i form av høye husleier. «For alt i verda, ikkje gje barnehagekjeder med dyre leigekontraktar meir pengar. La dei ta tapet.» Det sier økonomiprofessor ved NHH Trond Bjørnenak til Fagbladet 23.02, samme dag skriver Klassekampen om ett av mange tilsyn der Læringsverkstedet «anklages for å melke egen barnehage for penger».

Professoren har rett. Å la barnehagemilliardærene ta konsekvensen av sitt eget profittjag, rokker ikke ved arbeidsplasser eller barn og foreldres rett på gode barnehager. Snarere tvert imot. Barn over ett år har lovfestet rett på barnehageplass og kommunene har plikt til å sørge for at retten oppfylles. Kommunene må kunne gjøre den jobben gjennom demokratisk styring, prioritering på vegne av lokalsamfunnet og sunn bruk av felleskapets penger. Dagens system er sløsing med felleskapets penger og gjør at mindre penger blir igjen i barnehagene, for eksempel for å gi flere ansatte i en hardt pressa sektor. Systemet har gitt flere barnehagemilliardærer og færre av de private ideelle barnehagene som driver uten mål om profitt. Det kan ikke fortsette.

Skrevet av Cathrine S. Amundsen, nestleder For velferdsstaten
Innlegget stod på trykk i Klassekampen 24.02.24

Bla i arkiv

Forfatter: <a href="https://velferdsstaten.no/author/for-velferdsstaten/" target="_self">For Velferdsstaten</a>

Forfatter: For Velferdsstaten

Alliansen For velferdsstaten kjemper for å opprettholde og videreutvikle de velferdsgoder og rettigheter som er vunnet gjennom lang tids faglig og politisk kamp her i landet. Vi avviser undergraving, kommersialisering og markedsorientering av våre velferdsordninger.