4. NHOs distriktsoffensiv
I valgkampen drev NHO kampanje for privatisering i kommunene. Kommunenes innkjøp av private tjenester i helse og omsorg har økt fra 12 til 20 milliarder kroner de siste fem årene. NHO ønsker at dette skal øke, men aner skjær i sjøen med den nye regjeringens målsetting om avkommersialisering av offentlig sektor. I oktober publiserte NHO Service og Handel rapporten «Ideelle og kommersielle aktører i helse- og omsorgssektoren», bestilt av konsulentselskapet Menon Economics.
«Distriktskommuner vil rammes hardt hvis de ikke får kjøpe hjelp fra private», er NHOs konklusjon. I rapporten står det imidlertid at: «andelen kommuner som ikke benytter private leverandører er klart høyere blant de minst sentrale kommunene, enn blant de mer sentrale kommunene.» NHOs påstand er begrunnet i at Menon Economics også skriver at blant de minst sentrale kommunene som kjøper tjenester fra private, så er andelen som kun kjøper fra kommersielle aktører, høyere enn blant mer sentrale kommuner. Statistikk kan som kjent leses på mange måter. En måte å se NHOs lesning på, er at de griper til et halmstrå. NHO frir til AP/Sp regjeringen som har en tydelig distriktsprofil.
Blant tjenestene kommunene kjøper av kommersielle selskap er særlig ressurskrevende helse- og omsorgstjenester. Barnevernet er også en stor kunde av kommersielle tjenester. Markedet er skapt ved at staten har redusert egen kapasitet. I kombinasjon med statens tilbaketrekking fra egne ansvarsområder, har ulike reformer lagt stadig større oppgaver til kommunene, framfor fylker og stat. Nasjonale politikere har lagt til rette for økt kommunalt ansvar, samtidig som de har sørget for stram kommuneøkonomi og kommunene har store demografiske utfordringer. Staten har dermed skapt et lukrativt skattefinansiert marked for oppkjøpsfond og store kommersielle konsern.
Vi har lagt bak oss åtte år med høyrestyre og stram kommuneøkonomi, der bruken av kommersielle aktører har økt jevnt og trutt, mens ideelle aktører har sakket akterut på flere velferdsområder. Det er politisk styring, organisering og kommuneøkonomi, som avgjør hvordan velferdstjenestene blir drevet. Det nye stortingsflertallet må ikke la seg fange av NHOs kreative påfunn, men sørge for gode velferdstjenester i offentlig og ideell regi til folk over hele landet.
|